22. července 2012 v 18:00 | vikiska
|
Podívej se na narozeninové video pro Selenu ZDE! :)
________________________________________________________
Tak a je tu poslední bod dnešního programu:) Všichni víme, že Sel dnes slaví své 20. narozeniny - tak tady je takový kvíz o 20-ti otázkách podle kterého zjistíš, jak dobře znáš Selenu :) Některé otázky jsou lehčí, některé těžší. Odpovědi prosím pište do komentářů:)
1. Jaký je poslední přírůstek do Seleniny psí rodiny?
a) Fina
b) Baylor
c) Willie
2. Parfémy jaké celebrity dostávala Sel jako malá každý rok na Vánoce?
a) Mary-Kate a Ashley Olsen
b) Beyoncé
c) Shakira
3. Jaké medley(=cover několika písní od jedné osoby) zpívala Selena na jejím turné?
a) Cheryl Cole medley
b) Britney Spears medley
c) Madonna medley
4. Jaká je Selenina nejoblíbenější série Kouzelníků?
a) druhá série
b) třetí série
c) čtvrtá série
5. Kde se Selena seznámila se svou kamarádkou Samanthou Droke?
a) na natáčení 'Sladkého života Zacka a Codyho'
b) na natáčení seriálu 'Arwin!'
c) na natáčení filmu 'Program na ochranu princezen
6. Kdy se Selena stala ambasádorkou UNICEF?
a) v říjnu 2008
b) srpnu 2009
c) v lednu 2010
7. Na čím koncertu Selena vystoupila jako host v Madison Square Garden v New Yorku minulý rok?
a) Justina Biebera
b) Taylor Swift
c) Demi Lovato
8. Jaký je jeden z nejoblíbenějších svátků Seleny?
a) Halloween
b) Velikonoce
c) Valentýn
9. Která z těchto zpěvaček pro Selenu nenapsala píseň?
a) Britney Spears
b) Cheryl Cole
c) Pixie Lott
10. Co nejraději dělala Selena, Leighton a Katy o přestávkách mezi natáčením jejich filmu Monte Carlo?
a) zpívaly si
b) tancovaly
c) fotily se
11. Co by dělala Selena, kdyby byla jeden den anonymní?
a) šla by nakupovat
b) procházela by se
c) šla by do zábavního parku
12. Kde začínalo Selenino turné We Own The Night?
a) v Kanadě
b) ve Spojených státech
c) v jižní Americe
13. Od koho Selena dostala ke svým 17-tým narozeninám žluté růže?
a) od své maminky Mandy
b) od Demi Lovato
c) od Taylor Swift
14. Na jaký film se dívala Selena s Justinem, když pro ně Justin pronajal Steples Centre v Los Angeles?
a) Titanic
b) The Notebook (Zápisník jedné lásky)
c) Never Say Never (životopisný film Justina)
15. Jaká je Selenina oblíbená pochoutka, na kterou nedá dopustit?
a) popcorn
b) nakládané okurky
c) zmrzlina
16. S kým moderovala silvestrovskou show 2011 na Times Square?
a) s Taylor Swift
b) s Demi Lovato
c) s Miley Cyrus
17. Jaký je Selenin nejoblíbenější sport?
a) hokej
b) americký fotbal
c) basketball
18. Co je Selenin nejoblíbenější dezert?
a) cupcakes
b) cheesecake
c) brownies
19. Kdo měl původně hrát ve filmu Spring Breakers místo Ashley Benson?
a) Emma Roberts
b) Lucy Hale
c) Emma Watson
20. Kolikrát vyhrál seriál Kouzelníci z Waverly cenu Emmy?
a) jednou
b) dvakrát
c) třikrát
Hodně štěstí!:)
1-b
2-a
3-a
4-b
5-a
6-c
7-a
8-a
9-b
10-c
11-a
12-b
13-a
14-a
15-b
16-b
17-c
18-a
19-c
20-b
Tak tohle bude špatně jen u něčeho jsem si jistá,ale pobavila jsem se u všech třech soutěžích